четвер, 30 листопада 2017 р.

                                        25 листопада стартувала
Міжнародна акція «16 днів проти насильства»


Початок цієї акції поклала історія, що відбувається навесні 1989 року. Мешканка Норфолка ( США) Бонні Фіней довідалася про загибель свого чотирирічного онука Майкла. Раніше хлопчик знаходився у лікарні з травмами, а потім був уміщений до фостерної( приймальні) на три тижні.

Коли після закінчення тритижневого терміну дитину
намагалися повернути рідній матері, Майкл плакав, кричав, що мама його не любить, і не хотів повертатися. Бабуся за станом здоров’я не могла піклуватися про дитину і взяти Майкла до себе, хоча розуміла, що йому не можна повертатися додому. Однак суд вирішив,що кращим місцем для дитини буде її рідний дім. Бонні Фіне  більше не бачила свого онука.

Незабаром її молодша онучка також потрапила до лікарні з переломом ноги в чотирьох місцях, а на руках були опіки від сигарет. І тільки після цього почалися пошуки зниклого Майкла. Виявилося, що хлопчик був убитий у будинку матері, поміщений до шухляди від інструментів, а потім утоплений у болоті три місяці тому. Те,що сталося, настільки сколихнуло Бонні Фіней,що вона вирішила присвятити своє життя боротьбі з насильством над дітьми. Під час похорону онука вона прив’язала синю стрічку до антени свого фургона, тим самим вона хотіла привернути увагу людей до цієї проблеми.

Незабаром її підтримали різні агентства, ділові кола, місцеві співтовариства. Багато добровольців приєдналося до неї. Чому саме синя стрічка? Бонні Фіней пояснює це тим, що вона не може забути синці на тілі своїх онуків. Синій колір служить постійним нагадуванням про те,що необхідно боротися з насильством і захищати дітей від насилля.

Міжнародна спільнота щорічно підтримує акцію “16 днів проти насильства”. Тисячі громадян та сотні державних і громадських організацій з більш ніж 100 країн світу активізують з 25 листопада по 10 грудня свої зусилля заради об’єднуючої мети: збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства у співвітчизників, створити в конкретному регіоні або окремій державі соціальний простір, вільний від насильства.

Щорічна акція “16 днів проти насильства”, яка проходить з 25 листопада по 10 грудня ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства 1991 року.
Ключові дати акції:

25 листопада - Міжнародний День ООН з викорінення насильства щодо жінок, присвячений сестрам Мірабель, які були жорстоко вбиті під час
диктатури Трухильо у Домініканській республіці у 1960 році.

1 грудня –Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Чума ХХ століття стрімко поширюється по всьому світу.

2 грудня –Міжнародний день боротьби за відміну рабства. У цей день у
1949 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми.

5 грудня –Міжнародний день волонтера. Волонтерство сьогодні-це потужний громадський рух, що має свої організації майже у всіх країнах світу і давно вже переріс як національні кордони, так і сфери застосування волонтерської праці.

6 грудня –річниця з дня «Монреальської різанини», коли 14 студенток були вбиті злочинцем лише за те, що «вони були феміністками».

10 грудня –День Захисту Прав Людини. 10 грудня 1948 року уряди країн-членів ООН визнали права людини “на життя, свободу та недоторканість особи для всіх без винятків”, підписавши Загальну Декларацію Прав Людини.
Таким чином, майже кожний день від 25 листопада до 10 грудня означений фактами та аргументами стосовно того, що будь-які форми насильства (у громадській чи приватній сферах) є порушенням прав людини.

Україна приєдналася до акції “16 днів проти насильства” 2001 року. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об’єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур. Подібна активність свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошук в громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на конкретну людську біду.

Суспільство не може не реагувати на проблему насильства, тому я закликаю всіх: будьте небайдужими, будьте добрими, співчутливими; якщо поряд з вами хтось зазнає насильства, не відвертайтесь від жертви, знайдіть в собі сили допомогти, порадити, підтримати. Будьмо уважні до своїх дітей, будьмо уважні до чужих дітей, адже біду, трагедію можна попередити, якщо вчасно підтримати дитину, дати їй відчути, що вона не самотня, розрадити, вказати правильний шлях, вселити впевненість у кращому майбутньому. Немає рецепту на усі випадки життя, тому що ситуації можуть бути дуже-дуже різними. У різних людей різні духовно-моральні сили, різні можливості. Те, що один може сам осмислити, зрозуміти і змінити ситуацію, інший - не в силах. Але боротися з насиллям просто необхідно для нормального повноцінного життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар