неділю, 22 грудня 2019 р.

Віра в Діда Мороза в дитинстві допомагає нам, дорослим… творити чудеса!

- Діти, які хоча б до семи років вірили в казки, в дорослому житті легше адаптуються до труднощів і переносять глобальні життєві потрясіння, - каже вона. - Це засновано на тому, що в дитинстві у їх закладено «механізм віри в диво», рівень надії на позитивний результат в будь-якій ситуації у них вище, а значить опускати
руки і завчасно впадати в паніку вони не стануть. А якщо трапиться найгірше, легше переживуть трагедію. Таким чином, віра в Діда Мороза формує позитивне мислення.
А ось дитина молодше семи років, яка переконана, що Дід Мороз - це вигадка і обман, ризикує вирости невиправним скептиком, і багато чого в її житті може не статися тільки тому, що вона в це не вірить. А значить, і можливостей для реалізації «чудесної події» швидше за все не побачить
На думку дитячих психологів:
- Віра в Діда Мороза - це ресурс чар, що дозволяє дитині відчути, що у житті є позитивна сторона. Дитяча віра в чудо є хорошим захистом у важкі моменти життя, допомагає пережити часи, коли людина відчуває, що не в силах сама змінити проблемну ситуацію. Тому зберігати легенду про Діда Мороза, на мій погляд, потрібно якомога довше.
До речі, всі психологи одностайні в думці, що ні в якому разі не варто маніпулювати дитиною і лякати її тим, що Дід Мороз приносить подарунки тільки хорошим, слухняним дітям. Дуже важливо, щоб дитина була впевнена: чудо відбудеться без всяких умов, просто тому, що це чудо!

Коли і як розкрити «страшну таємницю»?

Коли ж варто розкрити «страшну таємницю» про Діда Мороза, і як це зробити? Ніколи, вважають психологи. Дитина рано чи пізно і сама про все почне здогадуватися, поговоривши з однолітками. Але і після семи років, і навіть після дев'яти цілком можна продовжувати грати з нею в диво. Наприклад, відмінно допомагає фраза «До тих, хто не вірить в Діда Мороза він дійсно не приходить. А до тих, хто вірить - обов'язково прийде! ».
Багато підлітків, лукаво посміхаючись, років до 12-13 продовжують грати в цю передноворічну гру, вступають в жваве листування з Дідом Морозом, і всім від цього весело! Це створює атмосферу магії, дає неймовірний післяприсмак, яке обов'язково відбивається на людях. Ви помічали, що серед дорослих є ті, хто чекає Новий рік, радіє йому, і ті, хто не розуміє, в чому сенс свята? Швидше за все, в дитинстві друге було прагматичне або прохідне ставлення до цього свята.
Але як бути, коли дитина випадково виявляє обман? Адже вона може дуже сильно образитися за це на батьків!
Не потрібно придумати пояснення, щоб усунути сумніви і відновити віру в Діда Мороза. Зробити це можна різними способами. Наприклад, надрукувати адресовану татові термінову телеграму або лист від Діда Мороза, де той пише, що у нього зламалися сани, і просить тата його замінити. І зробити так, щоб вона «випадково» потрапила, на очі дитині. Або просто сказати: «Дідусь Мороз поспішав і дуже втомився, він зустрів мене сьогодні в супермаркеті і попросив тихесенько тобі покласти подарунок, щоб самому відпочити».
У будь-якому випадку, спробуйте вирішити сумніви дитини в ігровій формі. Підключіть фантазію! Не варто говорити правду прямо в лоб: мовляв, тобі вже 7 років, і ти повинен знати, що Діда Мороза не існує. Це може травмувати дитину. Постарайтеся зробити перехід від казки до реальності якомога більш м'яким і безболісним, що дозволяє зберегти у дитини віру в чудо.
Один з вдалих виходів - написати лист від імені Діда Мороза дитині, яка всерйоз почала сумніватися в його існуванні. Дід Мороз може написати, що дітей на землі багато, і він не встигає до всіх. Тому особисто їздить тільки до найменших. А оскільки дитина вже доросла (дітям завжди це лестить), то тепер Дід Мороз не щороку буде привозити їй подарунки сам, а доручає роль дарувальника її батькам.

Що подарувати Діду Морозу

Коли малюк підростає, йому можна частково делегувати повноваження Діда Мороза. Адже дуже важливо показати дитині, що готувати і дарувати подарунки так само приємно, як і отримувати їх. Нічого, якщо перший подарунок виявиться непоказним. Доставити щиру радість близьким може і малюнок, і виріб з паперу або пластиліну. А років з 8-9 дитині може виявитися під силу зібрати на комп'ютері або вручну колаж з фотографій, або виготовити саморобну листівку, або спекти під керівництвом мами справжній торт!
Новий рік - хороший привід повчитися самому дарувати подарунки. Почати можна з подарунка Дідові Морозу. Нагадайте малюкові, що старий обов'язково принесе йому подарунок, і запитайте, що він сам хоче подарувати дідусеві.
- Постарайтеся підкреслити, що мова йде не про обмін, а про те, щоб зробити Дідові Морозу сюрприз, порадувати його, - каже психолог. - Залиште його під ялинкою, а вранці якомога яскравіше опишіть малюкові, як здивувався Дід Мороз, як він був радий і як хвалив подарунок. Якщо ви чекаєте візиту запрошеного Діда Мороза, заздалегідь обговоріть цей момент з актором.
Використовуйте цей приклад для того, щоб, стимулювати дитину дарувати подарунки близьким: «Пам'ятаєш, ти зробив Дідові Морозу таку чудову ялинку? У мами післязавтра День народження, давай порадуємо і її ». Те ж саме стосується походів на День народження до друзів, подарунків рідним на різні свята. Навчіть дитину ставитися до подарунків як до способу порадувати інших людей, щоб вона отримувала від цього задоволення. І в дорослому віці подарунки будуть для неї не формальністю, а способом відчути атмосферу свята, самому зробити маленьке диво!

Немає коментарів:

Дописати коментар